MATHSCINET
Kapsam
American Mathematical Society tarafından çıkartılan MathSciNet, 1940
yılından günümüze kadar matematik ve ilgili konularda yapılmış
yayınlar, yayınlara ait eleştiri, atıf, bliyografik bilgi, ve
özetçe veren bir veritabanıdır.
Kullanım Bilgileri
1. Hızlı Tarama ( Quick Search, Basic Search ) : MathSciNet sayfasında bulunan “Quick Search” alanına yazar adı, konu, makalenin adı, dergi adı, kurum kodu (belli bir kuruma tahsis edilen kod), seriler, sınıflama numarası (matematik disiplinine ait konu sınıflaması), eleştiriyi yapan kişi adı gibi alanlardan biri seçilip kelimeler yazılarak tarama yapabilir. 2. Tam Tarama ( Full Search ) : Çok çeşitli tarama kriterleriyle tarama yapmaya ve bu kriterleri birleştirmeye olanak sağlayan detaylı bir tarama alanıdır. ”Select search fields” alanının altında yer alan kutucuklardan; yazar adı, konu, dergi adı, makale başlığı, eleştiriler, enstitü kodu, mathematik sınıflama numarası, referans olan yazar adı v.b alanlardan seçenekler seçilip, tarama alanlarına “AND, OR , NOT” bağlaçları seçilip, taranacak yıllar ve döküman türü, güncel matemetik yayınlarının son sayılarına ilişkin kutucuklar işaretlenip, kelimeler yazılarak tarama başlatılır. 4. Yazara göre Tarama ( Author Database Search ): Bu alanda yazarın soyadı, adı yazılarak tarama yapılır.
5.
Dergi adına göre Tarama
(Journal Database ) :
MathSciNet,1985’den günümüze kadar olan
matematik eleştirileri ve güncel matematik yayınlarında indekslenen
bütün dergileri kapsar. ISSN, derginin açık adı, dergi adı
kısaltması gibi kriterlere göre tarama yapılabilir. Dergi adlarının
kısaltmalarını görmek için, tarama alanının en altında “Browse
abbrevations of names of serials” butonu seçilir. Anahtar
kelimeler yazıldıktan sonra “Start search” butonuna basılır.
Tarama sonucunda derginin bibliyografik bilgisi ekrana gelir.
6. Anahtar Kelime ile MSC Tarama (Search MSC By Keyword ): MSC (Mathematical Subject Classification) matematik eleştirilerini ve güncel matematik yayınlarını kapsayan yayınları belli kategorilerde toplamak için kullanılan bir sistemdir. 5 karakterden oluşan MSC, matematik disiplininin ana ve alt bölümlerini belirtir. Örneğin, 62P35 kodu “Applications to physics”e karşılık gelir. MSC’deki tarama alanına bir kelime veya sınıflama kodu girilerek taranır. Liste halinde gelen sonuçlar, herbir sınıflamaya ait ana başlık ve alt başlıklar şeklinde görülür. Sonuçların yanında yer alan ikon seçilerek sınıflama numarası ile ilgili yayınların bibliyografik künyesi ekrana gelir. Tarayıcı Alanları ( Browse MathSciNet ) MathSciNet’ in 3 tarayıcı (browse) seçeneği bulunmaktadır. 1.Güncel Dergi Tarayıcı ( Browse Current Journals ) : Matematikle ilgili güncel dergilerin en son sayılarını içeren alfabetik listeyi gösterir.
2.Güncel Kitap Tarayıcı ( Brows Current
Books ) : Bu alanda, güncel matematik ile ilgili kitap listelerine ve kitap
eleştirilerine ulaşabilirsiniz. “Browse Current Books”
alanından “List of Books” linki seçilir. Yazarın soyadına
göre alfabetik olarak kitap listesi gelir. Ekrana gelen kitap
listesinde yazarın soyadının yanında yer alan” to MSN “
linkine girildiğinde kitap eleştirilerini verir. 3.MSC Tarayıcı (Browse by MSC ) : MSC(Mathematical Society classification)’de MSC kodu yazılarak ya da hazır menüden seçilerek güncel matematik yayınları ve eleştirilerinin son sayılarındaki makaleler taranabilir Tarama sonuçları • MathSciNet’de yapılan taramaların sonuçlarını günümüzden geriye dönük olarak ekrana gelir. İstenen kayıtların yanındaki kutucuklar işaretlenerek “retrieve mark” veya hepsi kaydedilecekse ” all retrieve mark” seçilir.
Tarama ile ilgili genel özellikler · Tarama alanına birden fazla anahtar kelime yazmak için “AND,OR,NOT” gibi Boolean operatörleri kullanılır
·
Wildcard olarak adlandırılan
(*) işaretli kelimeyi kök olarak kabul eder ve kelimenin
türevlerini tarar. |