Skip Navigation LinksNews0414-8480
Tüm Haberleri Göster

DAÜ Özay Oral Kütüphanesi’nde E-Kitap Konusu Tartışıldı

DAÜ Özay Oral Kütüphanesi’nde E-Kitap Konusu Tartışıldı
Yayınlanma Tarihi: 25 Ekim 2018, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Özay Oral Kütüphanesi, Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği ve Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından "E-Kitap: E-Fırsat Mı? E-Tehdit mi? E-Kitaplarda Türkçe İçerik ve SWOT Analizi" başlıklı panel gerçekleştirildi. 19 Ekim 2018 Cuma günü, saat  09:00'da, DAÜ Özay Oral Kütüphanesi Oditoryumu'nda düzenlenen panelde üniversite kütüphaneciliğinde her geçen gün artan  elektronik bilgi hizmetleri ve dijital ortama dayalı yayınlar nedeniyle ciddi bir öneme kavuşan elektronik ortama dayalı kütüphane hizmetleri masaya yatırıldı.


Panel açılışında konuşan DAÜ Özay Oral Kütüphanesi  Müdürü ve Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Osman Soykan katılımlarından dolayı herkese hoşgeldiniz diyerek DAÜ ve dernek olarak  kütüphanecilik  mesleğine emek veren kütüphanecileri bir araya toplamaktan dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Kütüphanecilik mesleğinde  fikir ve görüş alışverişi ile bilgi paylaşımının son derece önemli  olduğuna  dikkat  çeken Soykan, kütüphanelerin ne kadar bilgi kaynağına sahip oldukları değil bu   kaynakları diğer kütüphaneler ile ne kadar paylaşabildiklerinin önemli olduğuna değindi. Bilginin kimin elinde olduğunun önemine değinen Soykan, bilgiden ne üretileceğinin ucu açık bir konu olduğunu ve kütüphaneciler  olarak her zaman bilginin paylaşılabilir olmasını savunduklarını bildirdi.


Soykan'ın ardından konuşan Türk Kütüphaneciler Derneği Genel  Başkanı Ali Fuat Kartal bilginin nasıl kullanıldığının son derece önemli olduğuna değinerek kütüphaneciler olarak bilgiye en tarafsız yaklaşan kurumların başında  geldiklerini  vurguladı. Kartal, e-kitap konusunda dünyada dinamik bir gelişme yaşandığına dikkat çekerek kütüphanelerin de yapı olarak çağa uygun dizayn edilmesi gerektiğini  aktardı.

 

E-Kitaba Geçilecek Altyapıya
Sahip Olunmalıdır

Açılışta konuşan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, son derece önemli bir konu üzerinde durulacağını dile getirerek e-kitap konusunun son derece önemli olduğunu vurguladı. Eğitim sisteminde e-kitaba geçilecek altyapıya sahip olunması gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Osam, eğitim sisteminde teknolojinin kullanılması ve eğitimcilerin de bu konuda yetkin olması gerektiğini aktardı. DAÜ'nün kurulduğu günden itibaren çağa ayak uydurmayı benimsediğini dile getiren   Prof.  Dr.  Osam,   dünyada 26 bin  üniversitenin  olduğunu ve değerlendirme kuruluşlarının üniversiteleri değerlendirirken altyapı ve öğrenciye sunulan imkanlara bakıldığını  aktardı.  Prof. Dr. Osam, DAÜ'nün uluslararası değerlendirme  kurumları  tarafın- dan değerlendirildiğinde dünya üniversiteleri ile aynı listede olduğunu vurguladı. E-kitap konusunun bir neslin kapanıp bir neslin açılmakta olduğunun göstergesi olduğunu da aktaran Prof. Dr. Osam, dünyada değişimin başladığını ve ilköğretimde A'dan Z'ye teknolojik kullanımın kullanılması gerektiğini vurguladı. Daha öz, daha nitelikli ve teknolojiyi daha çok kullanabilen bir eğitim sistemine geçilmesi gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Osam, panel sonucunda eğitim sistemine yönelik önerilerin getirilmesi gerektiğine  inandığını da vurguladı.

Açılış konuşmalarının  ardın dan Prof. Dr. Osam   tarafından panel katılımcılarına, Kıbrıs Türk  Kütüphaneciler  Derneği'ne, Türk Kütüphaneciler  Derneği ile  sponsor firmalara teşekkür belgesi takdim edildi.


Okuma Kültürü Konuşuldu Ardından, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz, "E-kitap: Okuma  Kültürü, Eğitim  ve Kütüphaneler  Açısından Bir Değerlendirme"  başlıklı  sunum gerçekleştirdi.  Sonrasında, Yüzüncü Yıl    Üniversitesi    Kütüphane    ve Dokümantasyon   Daire  Başkanı  ve Anadolu  Üniversite   Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS)  Yönetim Kurulu  Üyesi İsmail Çetinkaya'nın moderatörlüğünde panel gerçekleştirildi. Panelde Atılım  Üniversitesi  Kütüphane  ve Dokümantasyon Daire Başkanı Emre Hasan  Akbayrak, İstanbul Teknik  Üniversitesi  Kütüphane  ve Dokümantasyon Daire Başkanı Göknur  Aslan  ve Gündoğan/ Sam Yayınevi'nden  Eren  Gündoğan sunumlar gerçekleştirdi.

 

Söz konusu panele DAÜ Akademik İşler'den   Sorumlu   Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Tanju Besler ile çok sayıda akademik personel,  yönetsel  personel  ve halktan  katılım da    gerçekleşti.


DAÜ Web Siteleri