Giriş:
DAÜ Kütüphanesi, zengin koleksiyonu kapsamındaki 160,000'i aşkın basılı kitap, binlerce kitap dışı materyal ve 35,000'denfazla sahip olunan e-kitap ve 315,000'den fazla abonelik ile erişilen e-kitap yanında, 50 başlık civarında basılı süreli yayın aboneliği ve 30,000'den fazla e-dergi aboneliği ile Üniversitedeki eğitim ve araştırma faaliyetlerini destekleyici bir misyona sahiptir. DAÜ Kütüphanesinin, aboneliğindeki 70’den fazla online veritabanı ile tam metin dergi erişimi yanında, rapor, abstract, e-kitap, araştırma raporları, istatistik, standartlar, bibliyografik bilgi, vb. kaynaklar da kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
6,600 m²lik alana sahip kütüphanemizin, koleksiyon mekanlarında 900 kişilik oturma kapasitesi bulunmaktadır. Buna ek olarak, 240 kişilik çok amaçlı konferans salonu (oditoryum), 60 kişilik görsel işitsel çalışma salonu ve her türlü sergi için kullanılabilen özel sergi salonu mevcuttur. Çalışma masaları yanında, okuyucularımız için koltuklu özel dinlenme bölümleri de bulunmaktadır. Kütüphane mekanlarında, okuyucular için katalog tarama terminalleri ve internet erişimli bilgisayarlar bulunmaktadır. Kütüphanemizin tüm alanlarında merkezi ısıtma-soğutma sistemi mevcuttur. Okuyucularımıza, fotokopi hizmeti yanında tarayıcı (scaner) olanağı da sunulmaktadır. Kütüphane kaynaklarının güvenliği, kamera sistemi ve kütüphane girişinde bulunan elektronik güvenlik cihazı ile sağlanmaktadır.
DAÜ Kütüphanesi’ndeki bilgi kaynakları, uluslararası standartlardaki sistemlere göre kataloglanmakta ( Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları 2 ) ve sınıflanmaktadır ( Dewey Onlu Sınıflama Sistemi). Kataloglanan ve sınıflanan bilgi kaynaklarına, kütüphane otomasyonu dahilinde, bina kapsamındaki bilgisayar terminali ve internet üzerinden de online olarak erişilebilmektedir. DAÜ Kütüphanesi’ndeki koleksiyon, Üniversite personeli, öğrenci ve öğretim görevlileri yanında tüm halkın hizmetine de sunulmaktadır. Kullanıcılar, gerek uzmanlık alanlarındaki, gerekse özel olarak ilgilendikleri konulara ilişkin -birçok farklı formattaki- bilgi kaynağına, kolaylıkla erisim sağlaybilmekte ve sağlıklı bilgiye en kısa zamanda ulaşabilmektedirler. Kullanıcılarına en üst seviyede bilgi sunma hedefinde olan DAÜ Kütüphanesi, kendi bünyesinde bulunmayan kitap ve/veya makaleleri, yurtiçi veya yurtdışındaki, işbirliği esasında çalıştığı bilgi kuruluşlarından, “Kütüphanelerarası Ödünç Alma Hizmeti” ile temin ederek, kullanıcılarına sunmakta, araştırmalarına destek olmaktadır.
OKUYUCU HİZMETLERİ:
Okuyucuların bilgiye erişimini sağlamak amacı ile geliştirilen koleksiyonlar ve hizmetlerdir. Kütüphanemizde sunulan hizmetler, teknik donanım ve koleksiyonlar şu şekildedir:
Kütüphane Üyeliği
Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin öğrencileri, öğretim elemanları ve yönetsel personeli; kayıt -başvuru- işlemlerini tamamlayıp kütüphane üyesi olabilirler. -Kütüphane üyeleri, kütüphaneden kitap ve benzeri materyalleri ödünç alma hakkına sahiptirler-.Üyelik başvurusu için gereken 'üyelik kayıt formları' Kütüphane Dolaşım Masası'ndan / 1.kat temin edilebilir. Başvurular şahsen yapılmalıdır. Kayıt formunu kendi el yazınızla doldurup, imzalayıp; Dolaşım Masası'na iletmeniz gerekmektedir. Bilgi için; Dolaşım Masası Tel: +90 392 630 2290 E-Posta: mahmut.ozbayli@emu.edu.tr, besime.guresun@emu.edu.tr veya semen.donerci@emu.edu.tr
Üyelik Kayıt Formu Örnekleri:
Not: Bu formlar sadece örnek amaçlı olup geçerli değildir. Resmi form sağlamak için Kütüphane Dolaşım Masası'na başvurunuz.
Örnek 1: Öğrenci Üyelik Kayıt Formu
Örnek 2: Akademik ve Yönetsel Personel Üyelik Kayıt Formu
Ödünç Verme Hizmeti
Kütüphane kaynakları, –tezler, nadir eserler, dergiler, gazeteler ve danışma kaynakları ve Rezerv Bölümü kitapları dışında- kütüphane üyelerine ödünç verilmektedir.
Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, öğretim elemanları ve yönetsel personeli; kayıt -başvuru- işlemleri tamamlayıp kütüphane üyesi olabilir ve kütüphane koleksiyonundan ödünç alabilirler.
Bilgi için: Tel: +90 392 630 2290,
E-Posta: mahmut.ozbayli@emu.edu.tr, besime.guresun@emu.edu.tr veya semen.donerci@emu.edu.tr
Fotokopi, Yazıcı ve Tarama Hizmetleri
Fotokopi, yazıcı ve tarama hizmetlerinden yararlanmak için, öğrenci veya personel kimlik kartınıza kontör yükletebilirsiniz. Tercih ederseniz fotokopi kartı da temin edebilirsiniz. Bu işlemler için 1. kat, Fotokopi Hizmetleri Bölümü'ne başvurabilirsiniz. Öğrenci veya personel kimlik kartınıza veya fotokopi kartınıza kontör yüklenince size kullanıcı adı ve şifre bilgileriniz Fotokopi Hizmetleri Bölümü'nde sunulacaktır.
Kontör Yükleme ve/veya fotokopi kart alımı işlemlerini şu gün ve saatlerde yapabilirsiniz:
Pazartesi – Cuma: 09:00 – 17:00, Cumartesi, Pazar: KAPALI
Kontör Fiyatları (Credit Prices):
40 kontör = 48 TL. 60 kontör = 72 TL. 80 kontör = 96 TL. 100 kontör = 120 TL.
Fotokopi Kart = 50 TL.
* 1 kontör = 1 sayfa A4 fotokopi veya 1 sayfa A4 çıktı.
* 2 kontör = 1 sayfa A3 fotokopi veya 1 sayfa A3 çıktı.
* Tarama (scan) hizmeti ücretsizdir.
Kütüphanedeyken, fotokopi, yazıcı (çıktı alma) veya tarayıcı hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabileceğiniz gibi; kütüphane dışı veya kampüs dışındayken de çıktı almak istediğiniz makale veya diğer dokümanları web tabanlı baskı yönetimi yazılımı PaperCut arayüzünü kullanarak dosyanıza ekleyebilir ve kütüphaneye gelince cihazlara kartınızı okutarak istediğiniz dokümanları çıktı alabilirsiniz.
NOT: kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme giriş yapınız.
Bu işlemler için ilgili adres: http://192.168.186.155:9191/user
Sisteme kampüs dışından giriş yapabilmek için Kütüphane Uzaktan Erişim / VPN bağlantısı kurmanız gerekmektedir.
Uzaktan Erişim / VPN bağlantısı hakkında detaylı bilgi için lütfen Kütüphane web sitesinde,
Uzaktan Erişim (Kampüs Dışı Erişim) sayfasını ziyaret edin.
Kütüphane web sitesi:
http://library.emu.edu.tr
Fotokopi, yazıcı (çıktı alma) ve tarama hizmetleri ile ilgili olarak detaylı bilgi ve yardım için lütfen Fotokopi Hizmetleri Bölümü'ne başvurun.
E-Posta: batikan.yalin@emu.edu.tr Tel: +90 392 630 1340, +90 392 630 2290
Kablosuz İnternet Hizmeti (WI-FI)
Kütüphanemizde tüm kullanıcılar için kablosuz internet erişim olanağı sunulmaktadır. Kablosuz internet hizmeti ile amaçlanan; kütüphane kullanıcılarının eğitim faaliyetlerini desteklemektir. Tüm kullanıcılardan, kütüphanede kablosuz internet erişimini kullanırken; sorumlu ve kurallara/yasalara uygun hareket etmeleri beklenir. Kütüphanemiz, kablosuz internet kullanımı ile ilgili, ekipman veya veri güvenliği gibi konularda oluşabilecek olası problemlerde sorumluluk kabul etmemektedir.
* Lütfen, dizüstü bilgisayarınızın sesini kapalı tutun veya kulaklık kullanın.
DAÜ Öğrencileri, DAÜ Personeli (Akademik ve Yönetsel) ve Misafir Kullanıcılar için
Kablosuz İnternet Bağlantı Seçenekleri:
DAÜ ÖĞRENCİLERİ
WI-FI:
eduroam
Kullanıcı adı:
Öğrenci e-posta adresi Şifre:
Öğrenci portal şifresi
DAÜ PERSONELİ (AKADEMİK
& YÖNETSEL)
WI-FI:
eduroam
Kullanıcı adı:
Personel e-posta adresi Şifre:
E-posta şifresi
MİSAFİR KULLANICILAR
WI-FI:
dau-guest
dau-guest wi-fi erişimi için adımlar:
-
dau-guest internet bağlantısını seçin
-
dau-guest bağlantısı için kayıt olun
(İsim, Soy İsmi, E-posta, Telefon bilgilerinizi girip Kayıt (Register) tuşuna tıklayın).
Duvar Prizleri ve Kullanımı
Dizüstü bilgisayarlarınız veya diğer elektronik malzemeniz için duvar prizlerinden yararlanabilirsiniz. Duvar prizleri üçlü giriş şeklindedir. Bilgisayar kablo girişleriniz ikili ise, adaptör kullanmanız zorunludur. Kütüphanede ikili kablo girişi kullanımı kesinlikle yasaktır.
Lütfen Dikkat: Kütüphane elektrik fişlerini kullanırken dizüstü bilgisayar veya diğer elketronik malzemenizde hasar/arıza meydana gelmesi durumunda, Kütüphane Müdürlüğü sorumluluk kabul etmemektedir.
Kütüphanelerarası Ödünç Alma
Kütüphanelerarası ödünç alıp verme hizmetimiz ile kütüphanemizde bulunmayan uzaktaki kaynaklara (makale, kitap vb.) okuyucularımızın erişimi sağlanmaktadır. Detaylı bilgi için; Kütüphanelerarası Ödünç Alma
Kütüphanelerarası ödünç alma hizmeti ile ilgili yardım için:
e-posta: sevim.erol@emu.edu.tr Tel: +90 392 630 1502
Genel Kitap Koleksiyonu
Kütüphane bünyesinde kurulmuş özel bölümlere dahil edilmeyen tüm kitapların toplandığı genel koleksiyondur. Bu bölümde yaklaşık 100 bin kitap tasnif edilmiş olup tümü dışarıya ödünç verilmektedir.
Kıbrıs Köşesi
Kıbrıslı yazarlarca ve/veya Kıbrıs konusunda yazılmış kitapların toplandığı ve hizmete sunulduğu özel bir bölümdür. 2,000 civarında kaynağın toplandığı bu bölümün amacı, ülke literatürüne ait kaynakları bir arada tutmak ve Kıbrıs konulu araştırma yapan okuyuculara bütünlüklü bir kaynak sunmaktır. Bu bölümdeki tüm kaynaklar ödünç alınabilmektedir.
Nevzat Karagil Koleksiyonu
1997 yılında Sayın merhum Nevzat Karagil Bey özel koleksiyonunu kütüphanemize bağışlamıştır. 7 bin civarındaki bu koleksiyon, "Nevzat Karagil Koleksiyonu" ismi ile ayrı bir alanda hizmete sunulmaktadır. Dışarıya ödünç verilen bu koleksiyon, Türk dünyası, Türk tarihi, Türk Devletleri, Türk kültürü ve Türk siyasi tarihi konularında kapsamlı bir kaynak konumundadır.
Görsel İşitsel Materyaller Bölümü
Bu bölümde; 1000 adet civarında klasik müzik CDsi, 200 civarında kaset ve 100 civarında DVD/VCD film bulunmaktadır. Tüm kullanıcılar bu bölümde müzik dinleyebilmekte ve DVD/VCD çalarlarla film izleyebilmektedirler.
Danışma Kaynakları Bölümü
Sözlük, ansiklopedi, elkitabı, atlas, katalog ve indeks gibi danışma kaynaklarının toplandığı bölümdür. 3,000 civarında kaynaktan oluşan koleksiyon dışarıya ödünç verilmemektedir.
DAÜ Yayınları Bölümü
Üniversitemizin yayıncısı ve/veya tüzel yazarı olduğu kaynaklar, ayrı bir bölümde hizmete sunulmaktadır. Üniversite yayınlarımızın arşivlendiği bu bölümdeki kaynaklar dışarıya ödünç verilmemektedir.
Rezerv Kaynaklar Bölümü
Rezerv Kaynaklar Bölümü'nde, öğretim elemanlarının talebi doğrultusunda seçilen ders kitapları veya ders notları bulunur. Bu kaynaklardan öğrencilerin eşit olarak yararlanabilmesi için, kaynaklar sadece kütüphane içerisinde ve 3 saat süreyle kullanılabilir (ödünç verilir). Süre sonunda kaynağı bekleyen bir başka kullanıcı yok ise kullanım süresi uzatılabilir.
Veritabanları ve Elektronik Kaynaklar
Bu bölümde eğitim konulu CD ROM, disket, kaset, video kaset, çeşitli CD ROM veritabanları ve online veritabanları bulunmaktadır. Bölümde tesis edilmiş internet erişimine de olanak sağlayan bilgisayarlar hizmettedir. Elektronik kaynaklarımız esasen, online tam metin erişimi ile bibliyografik bilgi erişimi sağlayan kaynaklar olarak ikiye ayrılmaktadır. İlgili bölümden veritabanları hakkında detaylı bilgi ve kullanıcı eğitimi alınabileceği gibi, bölümdeki bilgisayarlar vasıtası ile veritabanlarından yararlanılabilmektedir.
TEKNİK HİZMETLER:
Kütüphane bünyesinde, bilgi kaynaklarının seçilip sağlanmasından okuyucuların hizmetine sunulmasına kadar bir dizi işlem gerçekleştirilmektedir. Teknik hizmetler olarak adlandırdığımız bu işlemlerin amacı, bilgi kaynaklarını hızlı bir şekilde ve belirli bir sisteme dayalı olarak organize etmek, sınıflandırmak, korumak ve hizmete sunmaktır.
Sağlama Hizmeti ve Bağışlar
İhtiyaç duyulan her türlü bilgi materyalinin kütüphane koleksiyonuna katılmasını sağlayan işlemler bütünüdür.
DAÜ Kütüphanesi, esas hedef olarak, öğrenci ve öğretim görevlilerimizin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile görev yapmaktadır. Bu amaçla, koleksiyonumuzu sürekli olarak geliştirmekteyiz. Kaynak seçimi ve kolekiyon geliştirme politikamızda, esasen Fakülte ve Yüksekokullarımızın talepleri belirleyici olmaktadır. Bu doğrultuda kaynaklar satın alma yolu ile kütüphanemize sağlanmaktadır.
Koleksiyon zenginliğinin artması için, "Bağış" yolu ile de kaynak sağlamaktayız.
Kütüphanemize bağışlanan her türlü bilgi kaynağı değerlendirilip, uygun olanlar koleksiyonumuza dahil edilmektedir. Kütüphane koleksiyonumuza dahil etmeyi uygun görmediğimiz bağış kaynaklar, hitap ettikleri okuyucu düzeyine göre sınıflandırılarak, uygun kütüphanelere (ilkokul, orta okul, halk kütüphanesi… vb.) tarafımızdan aktarılmaktadır (bağışlanmaktadır). Kütüphanemize bağışlanan kitap ve benzeri kaynakların, tarafımızdan başka kurumlara aktarılması uygun değil ise - broşür, fotokopi kitap, makale fotokopisi, muhtelif dergi… vb.- bu kaynaklar; ihtiyaç duyan okuyucuların bireysel kullanımına olanak yaratmak için, Kütüphane girişinde "İsteyen Alabilir" (Take One) şeklinde okuyuculara sunulur.
Kataloglama ve Sınıflama
Kütüphane koleksiyonuna katmak üzere sağlanan her kaynak için demirbaşa kaydedilmesinin ardından, bilgisayar ortamında kataloglama ve sınıflama işlemleri gerçekleştirilir. Kataloglama, bir kaynağın belirli bir sisteme dayalı olarak standart bir formatta tanıtıcı bilgilerinin özetlenmesidir. Kataloglama hizmetinin amacı, koleksiyona katılan bütün bilgi kaynaklarını okuyuculara tanıtmak ve kaynaklara erişimi kolaylaştırmaktır. Buna ek olarak katalog, kütüphaneler arası ödünç alıp verme sürecinde etkin bir araçtır. Kataloglama hizmeti kapsamında her kaynağa, kütüphane raflarındaki adresini gösteren sınıflama işlemi uygulanmaktadır. Sınıflama hizmeti ile ayni ve/veya benzer konulu kaynaklar bir arada tutulmaktadır. Bilgisayar ortamında katalog taraması yapan bir okuyucunun, istediği bir kaynağa ulaşmak için o kaynağa ait sınıflama numarası (raf numarası) ile raflara yönelmesi gerekmektedir. Kataloglama hizmetlerinde "Anglo Amerikan Kataloglama Kuralları (Anglo American Cataloguing Rules)", Sınıflama hizmetlerinde ise "Dewey Onlu Sınıflama Sistemi (Dewey Decimal Classification System)" standart olarak kullanılmaktadır.
Bilgi İşlem
Bilgisayar sistemleri ve donanımın idamesini sağlayan ve geliştiren hizmetler bütünüdür. Hizmetin amacı, bilgisayar teknolojisinden kütüphane hedeflerine uygun olarak azami düzeyde faydalanmak ve kullanıcıları faydalandırmaktır.
Süreli Yayınlar Bölümü
Kütüphanemizin 300 civarında basılı dergi aboneliği bulunmaktadır. Bunun yanında yurt içi ve yurt dışı gazeteler günlük olarak hizmete sunulmaktadır. Basılı dergi aboneliklerimiz ciltletilerek arşivlenirken, gazetelerimiz bir yıl geçmişe dönük olarak saklanmaktadır.
HATIRLATMA:
-
Süreli Yayınlar Bölümü'ndeki dergi, gazete ve diğer yayınlar dışarıya ödünç verilmez ve sadece Süreli Yayınlar Bölümü'nde kullanılabilir.
-
Süreli Yayınlar Bölümü'ndeki kaynakları kütüphanedeki diğer alanlarda kullanma ihtiyacınız varsa, mutlaka izin almak üzere ilgili görevliye başvurunuz.